بخش چهارم کیفیت آب - PH آب، سختی، فلوراید، و فلزات
3-3 pH آب
قلیائیت و pH مفاهیمی تقریباً مترادف هستند. دانستن قلیائیت آب، مکمل دانستن pH آن است. اکتیویته غلظت یون هیدروژن یک محلول را به نام پتانسیل هیدروژن و یا pH نام نهاده اند. در واقع pH آب معرف قدرت اسیدی آب بوده و به آن اسیدیته نیز می گویند، ولی قلیائیت آب معرف مقاومت آب در برابر تغییر pH است.
4-3 سختی (Hardness)
سختی بصورت غلظت کاتیون های چند ظرفیتی در محلول تعریف می¬شود. سختی با توجه به آنیونی که همراه آن است، به دو صورت زیر تقسیم می شود:
- سختی کربناتی (Carbonated Hardness) که به آن سختی موقت نیز می گویند که ناشی از قلیائیت می باشد.
- سختی غیر کربناتی (Noncarbonated Hardness) که به آن سختی دائمی یا سختی باقیمانده نیز می گویند.
ضمناً به مجموع سختی های کربناتی و بی کربناتی، سختی کل (Total Hardness) گفته می شود. در اغلب موارد، با داشتن مقادیر سختی کل و سختی کربناتی، می توان سختی غیر کربناتی را تعیین نمود.
از آنجا که غلظت یون های فلزات چند ظرفیتی کلسیم و منیزیم بیش از سایر یون های (از قبیل آهن، منگنز، استرانسیم و آلومینیوم) می باشد، در اغلب موارد می توان سختی را برابر با مجموع یون های کلسیم و منیزیم در نظر گرفت.
سختی را می توان به کمک تکنیک های اسپکتروفتومتری و یا تیتراسیون شیمیایی، که برای تعیین مقادیر یون های کلسیم و منیزیم در یک نمونه خاص انجام می گیرد، اندازه گیری کرد.
مقادیر سختی می تواند از صفر تا چند صد و یا حتی چندین هزار قسمت در میلیون (ppm) تغییر نماید. اگرچه حد قابل قبول سختی با توجه به عادت و حساسیت مصرف کننده آب، تغییر می کند، اما یک طبقه بندی قابل قبول عمومی در جدول 1 آورده داده شده است. در اغلب استانداردها، مقدار حداکثری که در حدود 500 میلی گرم در لیتر است، برای آب آشامیدنی توصیه می شود.
ردیف | نوع آب (از منظر سختی) | CaCo3 (میلی گرم در لیتر) |
1 | نرم | 50> |
2 | نسبتا سخت | 50-150 |
3 | سخت | 150-300 |
4 | بسیار سخت | 300< |
شناسه تلگرام مدیر سایت: SubBasin@
نشانی ایمیل: behzadsarhadi@gmail.com
(سوالات تخصصی را در گروه تلگرام ارسال کنید)
_______________________________________________________
نظرات (۰)