معرفی نرم افزار مدیریت یکپارچه منابع آب WEAP
معرفی
نرم افزار WEAP ابزاری کامپیوتری برای برنامه ریزی یکپارچه منابع آب است. این ابزار چهارچوبی جامع، قابل انعطاف و کاربردوست را برای تحلیل سیاستها فراهم می کند. تعداد متخصصانی که WEAP را به جمع مدلها، پایگاه های داده، صفحات گسترده و سایر نرم افزارهای خود اضافه می کنند، رو به افزایش است.
در این بخش، هدف، رویکرد و ساختار WEAP بررسی می شود. مطالب موجود در خودآموز WEAP نیز معرفی شده است. ساختار این خودآموز به صورت مجموعه ای از ماژول های مختلف است تا بتواند کاربر را با تمام جنبه های متفاوت قابلیت های WEAP آشنا کند. هرچند این خودآموز بر اساس مثال های ساده تألیف شده، اما اکثر مسائل مربوط به WEAP را پوشش می دهد. یک مدل پیچیده تر با عنوان "Weeping River Basin" نیز در محیط نرم افزار قرار داده شده که دارای جزئیات بیشتری از شبیه سازی سیست مهای واقعی است. برای پی بردن به جزئیات بیشتر، فرمول بندی و سایر نکات می توانید به WEAP User Guide مراجعه کنید.
پیش زمینه
بسیاری از مناطق با چالش های قابل توجه در مدیریت آب های شیرین روبرو هستند. تخصیص منابع محدود آب، کیفیت محیط زیست و سیاستهای استفاده پایدار از آب، مسائلی هستند که نگرانی در مورد آنها رو به افزایش است. مدل های شبیه سازی منبع-گرا که بسیار متداولند، همواره مناسب نیستند. در طول دهه اخیر، رویکرد یکپارچه نگری در مورد توسعه آب مطرح شده و در نظر گرفتن طرحهای تأمین آب را در چهارچوب مسائل مربوط به مدیریت مصرف، کیفیت آب و حفاظت از اکوسیستم ها ضروری ساخته است.
این مدل با هدف دخیل کردن این مقادیر در یک ابزار کاربردی برای برنامه ریزی منابع آب توسعه داده شده است. مزیت اصلی WEAP در رویکرد یکپارچه در شبیه سازی سیستم های آبی و جهت گیری آن در راستای سیاست ها می باشد. WEAP در معادلات خود، مسائل مربوط به نیاز (الگوهای مصرف آب، راندمان تجهیزات، استفاده مجدد، هزینه ها و تخصیص) را همگام با مسائل مربوط به منابع (جریانهای سطحی، آب های زیرزمینی، مخازن و انتقال های آب) لحاظ کرده است. WEAP آزمایشگاهی برای امتحان کردن راهبردهای متنوع توسعه و مدیریت آب است.
این نرم افزار جامع، صریح و آسان بوده و بیشتر از اینکه جایگزین یک برنامه ریز ماهر باشد، به او کمک می کند. به عنوان یک پایگاه داده WEAP سیستمی را برای حفظ اطلاعات منابع و مصارف فراهم کرده است. به عنوان یک ابزار پیش بینی WEAP نیازهای آبی، منابع، جریان ها، حجم ذخیره، تولید و تصفیه و تخلیه آلودگی را شبیه سازی می کند. به عنوان یک ابزار تحلیل سیاست WEAP محدوده کاملی از گزینه های توسعه و مدیریت آب را ارزیابی کرده و مصارف چندگانه و رقیب از سیستم های آبی را در محاسبات منظور می کند.
ورود به پست آموزش و پروژه ویژه WEAP
توسعه WEAP
مؤسسه محیط زیست استکهلم حمایت اصلی را از توسعه WEAP انجام داده است. مرکز مهندسی هیدرولوژی جامعه مهندسین ارتش آمریکا بودجه زیادی را برای پیشرفت کار تخصیص داده است. تعدادی از نهادها از جمله بانک جهانی USAID و صندوق زیربنای جهانی ژاپن از این طرح حمایت کرده اند. WEAP در ارزیابی آب در چندین کشور از جمله آمریکا، مکزیک، برزیل، آلمان، غنا، بورکینافاسو، کنیا، آفریقای جنوبی، موزامبیک، مصر، عمان، آسیای میانه، سریلانکا، هند، نپال، چین، کره جنوبی و تایلند بکار گرفته شده است.
رویکرد WEAP
این مدل بر اساس معادلات پایه بیلان آبی عمل کرده و آن را می توان در سیستمهای شهری و کشاورزی، حوضه های مستقل یا سیستم های رودخانه ای مرزی پیچیده به کار برد. علاوه بر این WEAP می تواند محدوده زیادی از مسائل مانند تحلیل نیاز هر بخش، حفاظت آب، حقابه ها و اولویت های تخصیص، شبیه سازی آبهای سطحی و زیرزمینی، بهره برداری از مخزن، تولید انرژی برقابی، روندیابی آلودگی، نیازهای اکوسیستم، ارزیابی آسیب پذیری و تحلیل منفعت-هزینه طرح را پوشش دهد.
تحلیل گر، سیستم را به صورت اجزای مختلف منابع تأمین (مانند رودخانه ها، نهرها، آب های زیرزمینی، مخازن و تصفیه خانه ها)، برداشت، انتقال و تجهیزات تصفیه فاضلاب، نیازهای اکوسیستم، نیازهای آبی و تولید آلودگی ارائه می دهد. ساختار داده ها و سطح جزئیات را می توان به سادگی به شکل دلخواه درآورد تا نیازهای یک تحلیل خاص را برآورده کرد و محدودیتهای ناشی از کمبود داده ها را نشان داد.
کار با WEAP معمولاً شامل چندین گام است. در تعریف مطالعه، چهارچوب زمانی، مرزهای مکانی، اجزای سیستم و تنظیمات مسئله انجام می شود. وضع موجود که از آن می توان به عنوان گام واسنجی مدل در شرایط توسعه استفاده کرد، یک تصویر کلی از نیازهای آبی واقعی، بارهای آلودگی، منابع و تأمین سیستم نشان می دهد. در شرایط موجود، فرضیات کلیدی برای بیان سیاست ها، هزینه ها و عواملی که بر نیاز، آلودگی، تأمین و هیدرولوژی مؤثرند، تعریف می شود. سناریوها در شرایط موجود ساخته می شوند و با استفاده از آنها می توان اثر فرضیات یا سیاستهای مختلف را بر میزان دسترسی و مصرف آب در آینده بررسی کرد. نهایتاً سناریوها با توجه به میزان آب، هزینه ها و سودها، سازگاری با اهداف زیست محیطی و حساسیت به عدم قطعیت در متغیرهای کلیدی ارزیابی می شوند.
لینک پروژه پروژه انجام شده با WEAP.
نویسنده: بهزاد شریف
تهیه در سایت بیسین.
شناسه تلگرام مدیر سایت: SubBasin@
نشانی ایمیل: behzadsarhadi@gmail.com
(سوالات تخصصی را در گروه تلگرام ارسال کنید)
_______________________________________________________
پروژه تخصصی در لینکدین
نظرات (۰)