راهکار جلوگیری از فرونشست دشت‌های کشور :: بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

عضويت در خبرنامه ايـميـل پايگاه بيسيــن - عضويت پس از کليک بر روي لينک فعال سازي که براي شما ارسال خواهد شد تکميل مي شود




راهکار جلوگیری از فرونشست دشت‌های کشور


توقف روند مصرف و برداشت بی‌رویه آب؛ راهکار جلوگیری از فرونشست دشت‌های کشور

با شیوه‌هایی که برای احیا و تعادل بخشی آبخوان‌ها به‌کار می‌بریم، بایستی نخست، برداشت‌ها کنترل شود تا در سطح تجدیدشوندگی بتوانیم با تغذیه مصنوعی، منابع آبی زیرزمینی را تجدید و احیا کنیم.

کارشناس بخش برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو گفت: راهکار متوقف کردن فرونشست در دشت‌های کشور توقف روند رو به رشد مصرف و برداشت آب و دادن فرصت تجدیدشوندگی برای احیای آب‌خوان است.

مهندس "بهیه جعفری بی‌بالان" رئیس گروه دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو در گفت‌و‌گو با پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون) در خصوص راه‌های مقابله با فرو نشست دشت‌های کشور گفت: طرز قرار گرفتن خاک دانه‌ها با خلل و فرجی که دارند باعث ایجاد آبخوان‌ها و جریان آب در آن‌ها می‌شود و استفاده بیش از حد از منابع آب زیرزمینی باعث خواهد شد، طرز قرار گرفتن خاک‌دانه‌ها بهم بخورد، در نتیجه خاکدانه‌ها به‌هم فشرده می‌شوند.

وی ادامه داد: این پدیده، غیرقابل بازگشت به حالت اصلی خواهد بود و حتی اگر به زور نیز آبی به زمین تزریق شود، خلل و فرج خاک‌دانه‌ها تغییر نمی‌کند، بنابراین این پدیده غیرقابل بازگشت خواهد بود و به‌هیچ ترتیبی نمی‌توان سفره آب یک دشت را به شکل اولیه خود بازگرداند.

جعفری با اشاره به تفاوت‌های عمده موجود بین فرونشست و فروچاله در دشت‌های کشور، با بیان این مطلب که فرو نشست اغلب به صورت منطقه ای رخ می‌دهد، ولی فروچاله به‌صورت نقطه ای حادث می‌شود، اظهار داشت: فرونشست زمین ناشی از اقداماتی مانند بهره‌برداری از معادن، استخراج منابع نفت و گاز و منابع آب زیرزمینی است که به‌دست بشر صورت می‌گیرد، در حالی‌که فروچاله‌ها، در جاهایی هستند که در اثر انحلال آب‌های "کارستی" ایجاد می‌شوند و در بیشتر مواقع پدیده‌های طبیعی هستند.

وی با اشاره به اینکه، وقتی فرو نشست اتفاق می‌افتد ممکن است در برخی موارد چاله‌هایی ایجاد شود که به آن‌ها نیز فروچاله یا "سینک هول" اطلاق می‌شود، افزود: فرو نشست یک پیامد "انسان‌ساخت" و فروچاله یک پیامد طبیعی است که باعث بروز آب‌های "کارستی" شده و در داخل آبرفت‌ها جریان پیدا می‌کند؛ در مجموع فروچاله به نفع طبیعت و دشت است.

کارشناس بخش برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو با بیان این مطلب که بارگذاری و برداشت بیش از حد از منابع آب زیرزمینی دشت تهران بخصوص درمناطق ورامین، ساوجبلاغ و شهریار بیش از ظرفیت تغذیه شوندگی این منابع بوده است، افزود: کاهش بارش‌ها و نفوذ‌پذیری زمین در بحث توسعه مناطق مسکونی به دلیل مسئلی همچون پوشاندن بستر زمین و رودخانه‌ها باعث شده تا جلوی تغذیه شوندگی آب‌خوان‌ها گرفته شده و موجب شود تا آب خوان‌ها به مرور زمان به سمت میرایی رفته و با تخلیه آبخوان‌ها شاهد پیامدهایی از جمله فرونشست باشیم.

وی یادآور شد: شیب دشت تهران به سوی جنوب است و فرونشست زمین نیز در حاشیه‌های جنوبی شهر تهران روی می‌دهد، در زمان حاضر نیز جنوب تهران، شهریار، قرچک و ورامین از جمله مناطقی هستند که با پدیده فرونشست زمین مواجه هستند.

جعفری نخستین پدیده فرونشست زمین در کشور را مربوط به سال 1346 در دشت رفسنجان ذکر کرد و در ادامه بیان داشت: بر اساس اطلاعات سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی در سال 1387 نرخ فرو نشست دشت ورامین حدود 12 سانتی‌متر، ساوجبلاغ 22 سانتی‌متر و دشت رفسنجان حدود 30 سانتی‌متر بوده است.

وی آنگاه به جدیدترین اطلاعات سازمان زمین شناسی در سال 91 اشاره کرد و گفت: پیش‌بینی شده فرونشست دشت تهران در طول سال به حدود 36 سانتی‌متر و شمال و جنوب ورامین حدود 25 سانتیمتر، هشتگرد حدود 36 سانتی‌متر و کرج سالانه حدود 15 سانتی‌متر خواهد بود.

رئیس گروه دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو با اعلام این نکته که شعاع و محدوده فرونشست‌ها منطقه‌ای است، ادامه داد: به‌دلیل اینکه آبخوان سطح وسیعی از یک منطقه را پوشش می‌دهد، محدوده وسیعی نیز متأثر از این پدیده خواهند شد و وقتی آبخوان در منطقه‌ای دچار کم‌آبی شود، تمام منطقه مرتبط با آن آبخوان تحت تأثیر قرار می‌گیرند.

وی تنها راهکار را متوقف کردن روند رو به رشد برداشت و مصرف دانست و اضافه کرد: آمریکا نیز با این معضل مواجه بود و آن‌ها توانستند این پیشرفت را متوقف کرده و درحقیقت به نوعی، طرح تعادل بخشی را اجرایی کنند.

جعفری اضافه کرد: با شیوه‌هایی که برای احیا و تعادل بخشی آبخوان‌ها به‌کار می‌بریم، بایستی نخست، برداشت‌ها کنترل شود تا در سطح تجدیدشوندگی بتوانیم با تغذیه مصنوعی، منابع آبی زیرزمینی را تجدید و احیا کنیم.

وی با اشاره به اینکه، ثابت نگه داشتن افت آبخوان‌ها سبب جلوگیری از روند روز افزون افت آن‌ها خواهد شد، ادامه داد: فرونشست زمین یک پدیده دائمی و غیرقابل بازگشت است، اما باید با ثابت نگه داشتن شرایط برای سازه‌ها و تاسیسات ایجاد شده، اقداماتی را انجام دهیم که دچار آسیب کمتری شویم؛ این موضوع باعث خواهد شد تا نرخ رو به افزایش فرونشست ثابت بماند.












نظرات (۰)

فرم ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

درباره بهترين هاي بيسيـــن بدانيد...

Bird

يکي از مهمترين اهداف اين سايت تهيه آموزش هاي روان از ابزارهاي کاربردي علوم آب است.

اهميت مطالعات محيطي با ابزارهاي نوين در چيست؟

امروز با فارغ التحصيلي جمع کثير دانشجويان سالهاي گذشته و حال، با گذر از کمي گرايي ديگر صرف وجود مدارک دانشگاهي حرف اول را در بازار کار نمي زند؛ بلکه سنجش ديگري ملاک؛ و شايسته سالاري به ناچار! باب خواهد شد. يکي از مهم ترين لوازم توسعه علمي در هر کشور و ارائه موضوعات ابتکاري، بهره گيري از ابزار نوين است، بيسين با همکاري مخاطبان مي تواند در حيطه علوم آب به معرفي اين مهم بپردازد.

جستجو در بيسين
سایت مهندسی آب

بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

سایت بیسین با معرفی مهم ترین و کاربردی ترین نرم افزارها و مدل های شبیه سازی در حیطه مهندسی آب، تلاش به تهیه خدمات یکپارچه و محلی از محاسبات هیدرولوژیکی و هیدرولیکی می کند

اطلاعات سايت

  • www.Basin.ir@gmail.com
  • بهزاد سرهادي
  • شناسه تلگرام: Basin_Ir_bot
  • شماره واتساپ: 09190622992-098
  • شماره تماس: 09190622992-098

W3Schools

W3Schools