علت وقوع و خسارت آفرینی سیل در شهرها
انسان در کل تاریخ همواره سهولت تأمین آب را در جستجوی مکانهای قابل سکونت مد نظر داشته و از این رو اولویت را به حاشیه رودخانهها و دریاچهها داده است. بیشتر شهرها در درهها و سیلابدشتها یا سواحل دریا قرار دارند. گسترش سکونتگاهها در امتداد رودخانههای بزرگ غالباً به دلیل مزیتهای دیگری بوده است که شرایط مساعدی را برای توسعه مهیا کرده است. اراضی حاصلخیز و هموار سیلابدشتها برای کشاورزی بسیار مناسب هستند، رودخانههایی که قابلیت کشتیرانی دارند، امکان حمل و نقل را فراهم میکنند و ساخت پلها در برخی موارد نخستین گام در تأسیس بازارهای پررونق بوده است. مصبها و دیگر محدودههای ساحلی حتی مناسبتر هستند چرا که امکان تردد کشتیها میان رودخانه و دریا فراهم بوده است. با این همه، این قبیل مکانهای مساعد، به ازای افزایش ریسک سیل شکل گرفتهاند.
شهرها به طور بالقوهای در معرض سیلگرفتگی قرار دارند، چرا که سطح نفوذناپذیر محیطهای شهری اجازه نفوذ آب باران و فاضلاب را به داخل زمین نمیدهد و در نتیجه، شبکه زهکشی نمیتواند حجم زیاد رواناب را در خود جای دهد. شهرهایی که در حاشیه رودخانهها قرار دارند به سبب سیلگرفتگی آب سطحی و نیز سیلاب رودخانه در معرض خطر قرار دارند.
صرف نظر از اینکه آبگرفتگی شهرها ناشی از سیلاب رودخانهای یا نتیجه ظرفیت ناکافی شبکه زهکشی باشد، پتانسیل خسارتآفرینی سیلها در شهرها بسیار زیاد است. با توجه به تمرکز جمعیت و داراییها در شهرها، حتی سیلابهای کوچکمقیاس نیز ممکن است خسارتهای قابل ملاحظهای را به بار آورند. در موارد حاد، سیلابهای شهری میتواند به فجایعی بینجامد که توسعه شهری را برای چندین سال یا حتی چندین دهه به تعویق بیندازد. آکارهای اخیر به روشنی نشان میدهند که خسارتهای اقتصادی ناشی از سیلابهای شهری در حال افزایش است. از یک سو فرایند مستمر شهرنشینی در ترکیب با رشد نامتناسب ارزش املاک و اراضی در شهرها عامل این روند است، از سویی دیگر سیلابها نیز هم از نظر فراوانی و هم بزرگی رو به افزایش داشتهاند.
در چنین شرایطی، مدیریت ریسک سیلاب شهری به شکل فزایندهای به وظیفهای دشوار برای جوامع شهری و مراجع مسئول تبدیل میشود. متأسفانه برخی شهرها نمیتوانند همپای تشدید چالشها پیش بروند. دلایل این امر جهات مختلفی دارد و به بعضی دشواریها به سختی میتوان غلبه کرد. با وجود این، ویژگی مشترکی میان برنامههای مدیریت سیلاب شهری وجود دارد که از واکنش مؤثرتر در برابر ریسک سیل جلوگیری میکند. این ویژگی مشترک، حاکمیت نگاه بخشی است. غالب اوقات مدیریت سیلاب شهری نگاه تنگنظرانهای به مقوله سیل دارد و صرفاً روی جنبههای هیدرولیکی و مهندسی مدیریت سیل متمرکز میشود و جنبههای فضایی، اکولوژیکی، سیاسی و اجتماعی اقتصادی آن را نادیده میگیرد. این نگاه صرفاً معطوف به اجتناب یا کنترل سیل است؛ نگاهی که غالباً ثابت شده واقعبینانه نیست.
منبع: مدیریت ریسک سیلاب شهری، نشریه شماره۱۳. کمیته ملی کاهش اثرات بلایای طبیعی. کارگروه تخصصی سیل و طغیان رودخانه، ۱۳۸۹.
شناسه تلگرام مدیر سایت: SubBasin@
نشانی ایمیل: behzadsarhadi@gmail.com
(سوالات تخصصی را در گروه تلگرام ارسال کنید)
_______________________________________________________
پروژه تخصصی در لینکدین
نظرات (۰)