دانلود آموزش پروژه محور ارزیابی پتانسیل کیفی آبخوان به روش فازی AHP
درباره این پروژه:
پروژه حاضر شامل تهیه نقشه های پهنه بندی از خروجی روش AHP برای کیفیت آب زیرزمینی جهت نیل به هدف پتانسیل یابی است. محاسبات برای کل دشت های کشور انجام شده است. این محاسبات با استفاده از توسعه مدل در محیط GIS و بعد از تعیین اولویت بندی های در نرم افزار Expert Choice انجام شده است. در نهایت روش محاسبات، گزارش روش و مواد بکار رفته در تحلیل ها، در قالب یک گزارش 45 صفحه ای به همراه تمام داده های محاسباتی آمده است.
تشریح مفاهیم کلی پروژه:
به منظور بررسی کیفیت شیمیایی آب زیرزمینی از شاخص های متعددی استفاده می شود. انتخاب شاخص های مناسب امکان مقایسه درست بین گزینه ها را می دهد. در صورت تعدد گزینه ها، کار ارزیابی نیز پیچیده تر می گردد. در این هنگام کار ارزیابی و مقایسه از حالت تحلیلی که ذهن قادر به انجام آن است، خارج شده و به ابزار تحلیل عملی نیاز خواهد بود. روش AHP، یکی از گسترده ترین ابزارهای تصمیم گیری چند معیاره است که این فرآیند را عملی می نماید. به منظور ارزیابی کیفیت آب زیرزمینی از نظر شرب می توان از معیارهای قابل اندازه گیری مانند TDS و کاتیون و آنیون های اصلی موجود در آب استفاده کرد. فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) روشی انعطاف پذیر، قوی و ساده است که برای تصمیم گیری در شرایطی که معیارهای تصمیم گیری متضاد بوده و انتخاب بین گزینه ها مشکل می-باشد، مورد استفاده قرار می گیرد. این روش، ابتدا توسط ساعتی (1980) برای بیان تصمیم گیری های چند معیاره پیشنهاد شد و تاکنون کاربردهای متعددی در علوم مختلف داشته است. استفاده از این روش کمک شایانی به ارزش دهی پارامترها و تلفیق آن ها در GIS نموده است. به منظور تلفیق پارامترها و بررسی مکانی کیفیت آب زیرزمینی از نظر شرب نیز با توجه به این که هر یک از پارامترها مقیاس اندازه گیری هم خوان و متناسب با هم ندارند، باید با یکدیگر همسان سازی شوند. چند رویکرد اصلی در این فرآیند وجود دارد که شامل روش های قطعی، احتمالی و فازی است که در این پژوهش از دو روش قطعی و فازی به شکل مجزا استفاده شده است.
در اینجا هدف از این تحقیق، پهنه بندی کیفی آب زیرزمینی 609 دشت مطالعاتی کشور ایران، به منظور ارزیابی کلی پتانسیل استحصال آب شرب بر طبق استاندارد شولر؛ و همچنین ایجاد شرایط همسان قیاسی برای آبخوان های کشور می باشد؛ که در این راستا به مطالعه پارامترهای کیفی آب چاه های موجود در دشت ها پرداخته شد و سپس با نقشه سازی هر یک از این پارامترها در محیط ArcGIS-10 و روش های زمین آمار، پتانسیل های مکانی استحصال آب بر اساس فرآیندهای تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) تعیین گردید.
به منظور تحلیل پارامترهای کیفیت آب در آبخوان های ایران، پیشتر تشریح مراحل محاسبات ارزیابی کیفیت آب زیرزمینی با استفاده از شاخص های شولر، ویلکاکس و GWQI، به منظور دستیابی به بهترین پهنه بندی از پارامترهای موثر استخراج شده، بیان گردید که به گزارش پروژه آن می توانید در اینجا دسترسی داشته باشید. دوره آماری داده ها از سال 1353 تا 1394 در دسترس بود؛ که به دلیل عدم پراکندگی مناسب (عدم برداشت) در سال های قبل از 1373 در تمامی سطح کشور، امکان تحلیل یکپارچه و همزمان برای تمامی آبخوان ها مقدور نبود. در غیر این صورت این نقیصه خود را به صورت تولید خطا در نقاط با فاصله زیاد از نمونه های برداشت شده، نشان می داد.
شناسه تلگرام مدیر سایت: SubBasin@
نشانی ایمیل: behzadsarhadi@gmail.com
(سوالات تخصصی را در گروه تلگرام ارسال کنید)
_______________________________________________________
نظرات (۰)