از تاریخ ۲۹ اسفند ۱۳۹۷ بر اثر بارندگیهای شدید در استانهای شمالی ایران، از جمله گلستان و مازندران و خراسان شمالی، سیل جاری شد. این سیلها موجب خسارتهای مالی برای ساکنین این استانها و همچنین فوت ۱۲ نفر شد.
گفته میشود در این حادثهٔ طبیعی، طی دو روز ۳۰۰ میلیمتر بارش رخ داده که برابر متوسط بارش یکسالهٔ استان گلستان است. گزارشها حاکی از آن است که دیگر مناطق این استان نیز با بارشی بین ۵۰ تا ۷۰ درصد کل بارش سالانه در بازه زمانی کمتر از پنج روز رودررو بودهاند. این حجم از بارش در این منطقه در تمام دوران ثبت دادههای هواشناختی، دستکم در هفتاد سال گذشته، بیسابقه بودهاست. سیل استانهای گلستان و مازندران، اصطلاحاً یک سیل دورانی بودهاست که هر صد سال یکبار رخ میدهد.
مناطق سیلزده
به گفته مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران تقریباً تمام شهرهای این استان درگیر آب گرفتگی شدند اما در سیمرغ و کیاکلا شدت آبگرفتگی بیشتر از سایر مناطق استان مازندران بود. روستای حسنآباد میاندورود نیز کاملاً زیر آب رفت. ساکنان سه روستای دیگر نیز تخلیه شدند. مدیرعامل جمعیت هلال احمر مازندران تعداد سیلزدگان در مازندران را هزار و ۵۹۱ نفر اعلام کرد. در این استان جادههایی که روستاها را به شهرها ارتباط میدهند قطع شد. این بارشها تا نوروز ۱۳۹۸ ادامه داشت.
در این استان شهرهای گنبدکاووس، آق قلا، ترکمن و گمیشان و … که در مسیر رودخانههای قره سو و گرگان رود قرار داشتند خسارت دیدند. سیل همچنین بخشهایی از استان گلستان، به ویژه گنبدکاووس را درگیر کرد. بارندگی شدید در شرق استان گلستان از ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ آغاز شد و طی ۴۸ ساعت بهطور مداوم در برخی شهرستانهای این استان ادامه داشت که میزان آن تا ۳۰۰ میلیمتر رسید، این بارندگیها موجب شد سدهای بوستان و گلستان در شرق استان گلستان سرریز کنند و رودخانههای «چهلچای» و «گرگان رود» در اطراف گنبدکاووس از توابع استان گلستان طغیان کنند.
علت
در این مناطق بارشی بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد کل بارش سالانه در بازه زمانی کمتر از پنج روز رخ داد. این حجم از بارش در این منطقه در تمام دوران ثبت دادههای هواشناختی، دستکم در هفتاد سال گذشته، بیسابقه بودهاست.
بارش ممتد باران و برف و کاهش دما در استان مازندران و گلستان که از یکشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ آغاز شده بود موجب وقوع سیل در این استانها شد. فرسایش خاک در اثر بهرهبرداری بیرویه از جنگلها و بارش ممتد باران و رها ساختن آب از پشت سدها، سبب جاریشدن سیل در آستانه نوروز ۱۳۹۸ در دو استان شمالی ایران شد.
تلفات
دو کودک ۵ و ۲ ساله در جریان سیلاب شدید در شهرستانهای کلاله و مینودشت استان گلستان جان باختند. در این حادثه یک کودک به همراه خانوادهاش در روستای برنجوین زیر آوار ماندند که خانواده نجات یافته و کودک جان باخت و در روستای قرناوه کلاله نیز کودک دیگری جان باخت. به گزارش خبرگزاری فارس، علی عباسی، رئیس پزشکی قانونی مازندران، روز جمعه دوم فروردین خبر داد که در سیل چند روز اخیر پنج نفر کشته شدهاند. همچنین در خبرها به مفقود شدن یک نفر در میانرود اشاره شدهاست.
در پی واژگونی یک قایق موتوری با ۲۴ سرنشین در شهرستان گمیشان ۲ نفر از سرنشینان آن کشته و ۴ نفر نیز مفقود شدند. که ساعاتی بعد پیکر سه نفر دیگر آن کشف و یک نفر دیگر نیز همچنان مفقود است. همچنین نیز در سیل اخیر پنج نفر در مازندران جان خود را از دست دادند یک زن ۳۶ ساله و یک مرد در روستای دارابکلا، و یک مرد ۲۷ ساله (بر اثر سقوط سنگ ناشی از بارش در منطقه خطیرکوه محور سوادکوه)، یک مرد ۳۴ ساله و یک زن ۲۹ ساله در بهشهر جان خود را از دست دادند و یک نفر نیز مفقود است
خسارات
بارشها تا شامگاه چهارشنبه ۲۹ اسفند ادامه داشت و هنوز برآورد خسارت انجام نشدهاست. در ۲۴ ساعت نخست حادثه، ۳۰۰ دستگاه خودرو گرفتار در برف، رهاسازی شدند. آب آشامیدنی ۵۱ روستا قطع شد. برخی راههای روستایی نیز به علت رانش و ریزش کوه مسدود شد و برق آنها نیز قطع شد. برخی روستاها تخلیه شدند و ساکنان برخی روستاها هم ناگزیر شدند برای آمد و شد از قایق استفاده کنند. گفته میشود که میزان بارش باران در سه روز پایانی سال ۱۳۹۷ در مازندران در ۳۰ سال گذشته بیسابقه بودهاست. به علت ریزش کوه و آبگرفتگی خطوط ریلی، قطار مازندران نیز متوقف شده و به دلیل آنکه آب راههای رسیدن به فرودگاه ساری را پوشانده، پروازها به ساری متوقف شد.
مسدود شدن راهها
روز ۲ فروردین ۱۳۹۸ سیلاب موجب بسته شدن جاده گرگان به آققلا شد. همچنین بر اثر جاری شدن سیل جاده گنبد کاووس – آققلا نیز مسدود شد.
تخریب خط راهآهن
شامگاه ۴ فروردین ۱۳۹۸، گردان مهندسی و تخریب «حضرت ابوالفضل» وابسته به گروه «مهندسی ۴۵ جوادالائمه» نیروی زمینی سپاه، بخشی از مسیر خط آهن گرگان-اینچهبرون در شمال شهر آققلا را به منظور رهاسازی آب انباشتشده منطقه را در سه نقطه منفجر کردند. محسن رضایی از این انفجارها به عنوان «انفجار امید» یاد کرد. ۷ فروردین، گردان مهندسی و تخریب سپاه با دستور مستقیم محمدعلی جعفری، بخشی از جاده «چارقلی-گمیشان» را منفجر کردند تا راه خروج آب باز شود. اما چندی بعد حسن روحانی از این اقدام به صورت تلویحی انتقاد کرد:
«این هیچ تاثیری ندارد، آب از یک سمت به سمت دیگر رفته است. با این کار سیلاب آققلا به گمیشان منتقل شده. طبق گزارشها، شکستن جادهها هیچ تاثیری نداشته است. رودخانه باید آب را خارج کند.»
پس از آن، تصویر نامهای منتشر شد که در آن ستاد بحران استان گلستان و با حضور وزیر کشور، از فرمانده سپاه نینوا استان گلستان درخواست میکند که دو الی سه نقطه از ریل راهآهن در غرب شهر آققلا برداشته شود تا تخلیه روانآبها سرعت بگیرد. همچنین سردار جعفری نیز در واکنش به انتقادها از این اقدام سپاه دفاع کرد.
تلفات دام و طیور
بر اساس اعلام رئیس سازمان دامپزشکی ایران، در سیل استان گلستان در مقطع زمانی ۲۹ اسفند ۹۷ تا ۶ فروردین ۹۸ خورشیدی تعداد ۵۹۴ هزار و ۵۰۰ قطعه نیمچه مرغ گوشتی، ۷۸ هزار قطعه مرغ مادر و تخمگذار، ۲۴۴۴ راس دام سبک و ۶۲ راس دام سنگین تلف شدهاست که در کنار اینها ۵۰۰ هکتار مزرعه پرورش آبزیان نیز خسارت دید. همچنین در استان مازندران ۷۶ هزار قطعه مرغ مادر، ۸۷ هزار قطعه مرغ گوشتی، ۸ هزار قطعه مرغ بومی، ۵۸ راس دام سنگین، ۱۳۰۹ راس دام سبک و ۵۶۸۰ کلنی زنبور عسل از بین رفتهاست.
در تصویر زیر می توانید حدود ناحیه آق قلا را با آب گرفتگی انبوه بخش مشخصی از آن مشاهده کنید.
برای دانلود تصویر کامل بر روی این لینک کلیک نمایید.
نظرات (۰)