مجموعه آموزش هیدرولوژی - تأثیر منطقه شهری در شکل گیری و گردش آب از بارندگی و ذوب برف :: بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

مجموعه آموزش هیدرولوژی - تأثیر منطقه شهری در شکل گیری و گردش آب از بارندگی و ذوب برف


4.10 تأثیر منطقه شهری در شکل گیری و گردش آب از بارندگی و ذوب برف

در مقایسه با حوضه های کوچک از مناطق روستایی، در مناطق شهری شرایطی برای افزایش شدت آب طوفان باران وجود دارد که هم مربوط به افزایش حجم آب و به ویژه تخلیه های اوج سیل است. سه دلیل برای این تشدید پتانسیل تولید سیل وجود دارد، یعنی:


تأثیر در شکل گیری بارندگی: افزایش شدت بارندگی به ویژه به دلیل اصلاح تعادل گرمایی و تابشی است. بنابراین تابش جذب شده از موج طولانی زمین قوی تر است زیرا پوشش زمین شهری نسبت به فضاهای باز در مناطق روستایی سیاهتر است. همچنین، ناهنجاری های آئروسل هایی که ذرات آلوده هوا را ایجاد می کنند، به شدت بارندگی کمک می کنند. سرانجام "اثر کوپولا" از شهر منجر به افزایش حرکت همرفت جو می شود که منجر به توسعه نوع کومولونیمبس شدیدتر و در نتیجه افزایش قابل توجه بارندگی در مناطق شهری در مقایسه با مناطق روستایی می شود.


تأثیر بر حجم رواناب دلیل دوم افزایش پتانسیل آب طوفان در مقایسه با مناطق روستایی است. این شامل کاهش نفوذ آب به خاک در نتیجه مناطق قابل توجهی از سطح پوشیده شده از مواد غیر قابل نفوذ (بتن، آسفالت، جاده های پوشیده از سنگ، سقف ها و غیره) است. همانطور که در شکل 5.10 نشان داده شده است، برای حوضه رودخانه یکسان، حجم موج سیل منطقه شهری Wurban 1 بسیار بیشتر از حجم موج سیل روستایی Wrural است.


در نتیجه این رواناب قابل ملاحظه ای افزایش یافته، حداکثر تخلیه در شرایط شهری افزایش می یابد:


 >> 


برای همان حوضه شهری هنوز ویژگی خاص جریان در مقایسه با حوضه مشابه روستایی در نظر گرفته نشده است. در مورد یک حوضه شهری، در مقایسه با سرعت جریان زمینی در امتداد دامنه ها در حوضه های آبریز طبیعی و جریان در بستر رودخانه، افزایش قابل توجهی در سرعت جریان سطح و همچنین آب در سیستم فاضلاب وجود دارد. کل مدت زمان طغیان مجموع مدت طوفان بارانی و زمان تاخیر برای آخرین قطره آب است که از آخرین نقطه حوضه شهری برای رسیدن به خروجی سرریز می کند. در مورد مناطق شهری، مسیر طغیان با جریان طوفانی که در امتداد خیابان ها تا اولین سوراخ کانال فاضلاب جریان دارد جایگزین می شود. سپس شبکه فاضلاب مجاری و کانال ها در مورد حوضه های آبریز روستایی جای بستر رودخانه را می گیرد. بدیهی است که مدت زمان تأخیر در مورد یک حوضه شهری بسیار کمتر از حوضه روستایی است. بنابراین، همانطور که در شکل 10.5 نشان داده شده است، کل زمان در منطقه شهری Ttotal 2 بسیار کمتر از زمان کل در شرایط شهری Ttotal 1 است و بنابراین به عنوان حجم Wurban 2 = Wurban 1 حداکثر تخلیه خواهد بود:


 >> 


علاوه بر این، به دلیل افزایش شدت بارندگی در مناطق شهری، مدت زمان موج سیل در مقایسه با آنچه در حوضه های طبیعی تولید می شود، کوتاه تر است. بنابراین اوج جریان حتی بیشتر هم می شود.


شکل 5.10 تأثیر شهرنشینی در افزایش پارامترهای موج سیل.





پروژه تخصصی در لینکدین




نظرات (۰)

فرم ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی


درباره بهترين هاي بيسيـــن بدانيد...

Bird

يکي از مهمترين اهداف اين سايت تهيه آموزش هاي روان از ابزارهاي کاربردي علوم آب است.

اهميت مطالعات محيطي با ابزارهاي نوين در چيست؟

امروز با فارغ التحصيلي جمع کثير دانشجويان سالهاي گذشته و حال، با گذر از کمي گرايي ديگر صرف وجود مدارک دانشگاهي حرف اول را در بازار کار نمي زند؛ بلکه سنجش ديگري ملاک؛ و شايسته سالاري به ناچار! باب خواهد شد. يکي از مهم ترين لوازم توسعه علمي در هر کشور و ارائه موضوعات ابتکاري، بهره گيري از ابزار نوين است، بيسين با همکاري مخاطبان مي تواند در حيطه علوم آب به معرفي اين مهم بپردازد.

جستجو در بيسين


بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

سایت مهندسی آب بیسین با معرفی مهم ترین و کاربردی ترین نرم افزارها و مدل های شبیه سازی در حیطه مهندسی آب، تلاش به تهیه خدمات یکپارچه و محلی از محاسبات هیدرولوژیکی و هیدرولیکی می کند

W3Schools


اطلاعات سايت

  • behzadsarhadi@gmail.com
  • بهزاد سرهادي
  • شناسه تلگرام: SubBasin
  • شماره واتساپ: 09190622992-098
  • شماره تماس: 09190622992-098

W3Schools