افتتاح 3 سامانه پایش کاربری اراضی کشور در موسسه تحقیقات آب :: بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

عضويت در خبرنامه ايـميـل پايگاه بيسيــن - عضويت پس از کليک بر روي لينک فعال سازي که براي شما ارسال خواهد شد تکميل مي شود




افتتاح 3 سامانه پایش کاربری اراضی کشور در موسسه تحقیقات آب

رئیس موسسه تحقیقات آب از افتتاح سه سامانه پایش کاربری و پوشش اراضی، تبخیر- تعرق واقعی و پایش دریای خزر خبر داد. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، "محمدرضا کاویانپور" با بیان اینکه سیمای اراضی ایران نیز همانند سایر مناطق جهان در دهه‌های اخیر بر اثر تغییرات اقلیمی، هیدرولوژیکی و منابع آب، توسعه شهری، شرایط اقتصادی و اجتماعی، صنعتی شدن و... در حال تغییر است، گفت: این در حالی است که اراضی کشاورزی به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده منابع آبی کشور، به دلیل وابستگی شدید به عوامل یادشده، دچار تغییرات شدیدی در طول دهه‌های اخیر شده است.


وی افزود: این امر خود منجر به تغییرات قابل‌توجهی در مصارف آب بخش کشاورزی در مقایسه با سایر بخش‌­های دیگر شده است؛ به همین دلیل بازنگری در طرح‌های تخصیص و توزیع آب بر اساس وضعیت فعلی و گذشته سطوح زیر کشت اراضی زراعی آبی و باغی در حوضه­‌های آبریز کشور بسیار ضروری است. در همین راستا موضوع تهیه نقشه­‌های کاربری اراضی حوضه­‌های آبریز کشور (با تمرکز بر اراضی زراعی آبی و باغی) با استفاده از تصاویر ماهواره‌­ای و تکنیک­‌های سنجش‌ازدور جزو اولویت­‌های تحقیقاتی وزارت نیرو و همچنین مؤسسه تحقیقات آب شده است.


کاویانپور با تاکید بر مفید و کارآمد بودن این سامانه گفت: سامانه پایش کاربری و پوشش اراضی کشور (با تارنمای http://lulc.wri.ac.ir) با هدف توسعه بستری تحت وب و آنلاین به‌منظور نمایش و ارائه اطلاعات انواع کاربری­‌های اراضی حوضه­‌های آبریز کشور که با استفاده از تصاویر ماهواره­‌ای با دقت بالا استخراج و طراحی شده است.


رئیس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو افزود: در این سامانه انواع کاربری‌های اراضی شامل اراضی زراعت‌های آبی، باغی، دیم، تالاب‌ها، پهنه‌های آبی، اراضی مرتعی و جنگلی، اراضی بایر و مناطق مسکونی در سطح کل کشور قابل‌مشاهده بوده و کاربرد اصلی این سامانه پایش وضعیت سطوح زیر کشت اراضی زراعی آبی و باغی به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده‌های آبی در سطح حوضه‌های آبریز کشور است. همچنین با استفاده از اطلاعات ارائه‌شده توسط این سامانه امکان پایش وضعیت طرح‌های توسعه در حال انجام و یا خاتمه یافته که هدف آن‌ها تغییرات کاربری‌های اراضی و بخصوص افزایش سطوح زیر کشت است، میسر شده است.


کاویانپور در ادامه با اشاره به کارکرد سامانه تبخیر- تعرق واقعی کشور گفت: در بین تمامی شاخص‌­های مرتبط با منابع و مصارف آب حوضه­‌های آبریز، تبخیر- تعرق واقعی از جایگاه بسیار ویژه‌­ای برخوردار است، زیرا تبخیر- تعرق واقعی با توجه به اینکه در حدود 70 درصد از بارش­ ورودی حوضه­‌های آبریز را به خود اختصاص می­‌دهد، از عمده‌­ترین اجزای چرخه هیدرولوژیکی است که تخمین درست آن در طراحی و مدیریت سیستم‌­های آبیاری، مطالعات منابع آب و موارد مشابه دیگر از اهمیت زیادی برخوردار است.


رئیس موسسه تحقیقات آب اظهار داشت: در همین راستا سامانه پایش تبخیر- تعرق واقعی (با تارنمای http://ET.wri.ac.ir) با هدف توسعه بستری تحت وب و آنلاین به‌منظور ارائه اطلاعات تبخیر- تعرق سطوح اراضی زراعی آبی، باغی و دیم تمامی حوضه‌های آبریز کشور به تفکیک استان، شهرستان و محدوده‌های مطالعاتی طراحی شده است. همچنین در این سامانه ضمن امکان مشاهده نقشه‌های تبخیر- تعرق واقعی، امکان گزارش­گیری در مقیاس‌های زمانی 10 روزه، ماهانه، فصلی و سالانه نیز از سال 1380 تاکنون فراهم گردیده است. این سامانه اولین و تنها سامانه پایش تبخیر- تعرق در کشور محسوب می­گردد که کارکرد اصلی آن تدقیق پارامترهای اندازه­گیری بیلان با محاسبه مصارف خالص بخش کشاورزی است.


وی در پایان با اشاره به سامانه پایش دریای خزر عنوان کرد: سامانه پایش دریای خزر (با تارنمای http://caspian.wri.ac.ir) با هدف پشتیبانی از تحقیقات علمی و ارائه داده‌های محیطی به محققان، پژوهشگران و رفع موانع موجود در دستیابی به اطلاعات آب‌شناسی در دریای خزر و تبادل آن به‌منظور تسهیل در حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی در منطقه، در مرکز مطالعات دریای خزر طراحی و راه‌اندازی شده است.


کاویانپور افزود: این سامانه می‌تواند پاسخگوی نیازهای مطالعاتی - پژوهشی پیرامون دریای خزر و مرجع داده‌های محیطی منابع آب و سواحل این دریا به‌منظور استفاده در پژوهش‌های علمی و کاربردی به‌ویژه برنامه‌های توسعه‌ای کشور و انجام تحقیقات در مقیاس طولانی‌مدت و در سطح ملی و منطقه‌ای در دریای خزر برای اخذ تصمیمات آگاهانه درباره مدیریت پایدار منابع آبی دریایی باشد. همچنین در این سامانه  اطلاعات مکانی کشورها، محدوده دریا، مرز حوضه دریای خزر، مرز حوضه‌های آبریز اصلی، رودخانه‌ها و جداول توصیفی آن‌ها، اطلاعات تراز سطح آب، دمای سطح آب، دمای هوا، شوری آب و آبدهی رودخانه در ایستگاه‌های داخلی و خارجی حوضه دریای خزر و اطلاعات پهنه‌ای تبخیر، بارش، دمای سطح آب، آب معادل برف و پوشش اراضی قابل‌مشاهده و گزارش‌گیری است.












نظرات (۰)

فرم ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

درباره بهترين هاي بيسيـــن بدانيد...

Bird

يکي از مهمترين اهداف اين سايت تهيه آموزش هاي روان از ابزارهاي کاربردي علوم آب است.

اهميت مطالعات محيطي با ابزارهاي نوين در چيست؟

امروز با فارغ التحصيلي جمع کثير دانشجويان سالهاي گذشته و حال، با گذر از کمي گرايي ديگر صرف وجود مدارک دانشگاهي حرف اول را در بازار کار نمي زند؛ بلکه سنجش ديگري ملاک؛ و شايسته سالاري به ناچار! باب خواهد شد. يکي از مهم ترين لوازم توسعه علمي در هر کشور و ارائه موضوعات ابتکاري، بهره گيري از ابزار نوين است، بيسين با همکاري مخاطبان مي تواند در حيطه علوم آب به معرفي اين مهم بپردازد.

جستجو در بيسين
سایت مهندسی آب

بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

سایت بیسین با معرفی مهم ترین و کاربردی ترین نرم افزارها و مدل های شبیه سازی در حیطه مهندسی آب، تلاش به تهیه خدمات یکپارچه و محلی از محاسبات هیدرولوژیکی و هیدرولیکی می کند

اطلاعات سايت

  • www.Basin.ir@gmail.com
  • بهزاد سرهادي
  • شناسه تلگرام: Basin_Ir_bot
  • شماره واتساپ: 09190622992-098
  • شماره تماس: 09190622992-098

W3Schools

W3Schools