نقشه های ناحیه بندی خطر سیلاب و سیلاب های گذشته :: بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

نقشه های ناحیه بندی خطر سیلاب و سیلاب های گذشته


مولفه های جریان مانند پهنه پخش سیلاب، عمق و سرعت جریان به تنهایی تعیین کننده میزان خطرات تهدیدکننده سیلاب در سیلاب دشت نمی باشد، بلکه ترکیبی از پارامترهای جریان، عامل اصلی بروز خسارت ناشی از سیل است. لذا به منظور تعیین میزان تهدید سیل باید حدی از عوامل جریان مانند پهنه سیل گیر، عمق و سرعت جریان، سرعت پخش سیل و یا ترکیبی از آن ها را که می تواند آسیب ایجاد کند، به عنوان معیاری برای میزان خطرات سیل در نظر گرفت و بر آن اساس ناحیه بندی خطر را انجام داد. ناحیه بندی خطر عموما در نقشه های خطر سیلاب با رنگ بندی های متفاوت نشان داده می شود. کاربرد اصلی این نوع نقشه ها در مدیریت و برنامه ریزی کاربری اراضی در سیلاب دشت ها، بالا بردن سطح آگاهی مردم، توسعه طرح های کاهش خطرات سیلاب، تهیه برنامه های جامع مدیریت خطرپذیر ی سیلاب و تهیه دستورالعمل رویارویی با شرایط بحرانی می باشد. نقشه های خطر سیلاب مبنای تولید نقشه های خطرپذیری، بحران و سایر نقشه های مرتبط با مدیریت سیلاب است. شکل بالا نمونه ای از نقشه ناحیه بندی خطر سیل را نشان می دهد که سطوح خطر بر اساس حاصلضرب دو پارامتر سرعت و عمق جریان به 6 دسته مختلف تقسیم شده است.



در صورتی که اطلاعاتی از سیلاب های گذشته در منطقه وجود داشته باشد، می توان نقشه هایی را تهیه نمود که بر روی آن ها پهنه سیلاب و یا سطح تراز آب در سیلاب های گذشته مشخص شده باشد. همچنین می توان مقاطع رودخانه و نحوه پخش سیلاب در مقطع را نیز ترسیم نمود. این نوع از نقشه ها ارزیابی کلی از میزان خطرات موجود در منطقه ارائه می کنند و در صورتی که با دقت مناسبی تهیه شده باشند، می توانند مرجع اولیه برای بررسی و تحلیل سیلاب در منطقه باشند.

اطلاعات سیلاب های گذشته از منابع گوناگونی مانند اسناد تاریخی، تصاویر ماهواره ای و عکس های هوایی تهیه شده در هنگام وقوع سیلاب، مشاهدات صحرایی و داغاب های سیل، دستگاه ها ی اندازه گیری سرعت جریان، روزنام ه ها ی تاریخی، کارتوگرافی دستی و پرس و جو از ساکنین حاشیه رودخانه استخراج می شود.

این نوع از نقشه ها با وجود ساده بودن، کاربردهای گسترده ای دارند. اعتبارسنجی مدل های هیدرولیکی و هیدرولوژیکی که مقادیر سیلاب و نحوه پخش آن را در یک منطقه محاسبه می کنند، بالابردن سطح آگاهی مردم در خصوص خطرات سیلاب در منطقه و انجام برنامه ریزی برای رویارویی با شرایط بحرانی از موارد کاربرد این نوع نقشه ها می باشند. شکل حاضر نمونه نقشه تهیه شده بر اساس تصاویر ماهواره ای از سیلاب سال 2010 رودخانه سند پاکستان را نشان می دهد.



پروژه تخصصی در لینکدین




نظرات (۰)

فرم ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی


درباره بهترين هاي بيسيـــن بدانيد...

Bird

يکي از مهمترين اهداف اين سايت تهيه آموزش هاي روان از ابزارهاي کاربردي علوم آب است.

اهميت مطالعات محيطي با ابزارهاي نوين در چيست؟

امروز با فارغ التحصيلي جمع کثير دانشجويان سالهاي گذشته و حال، با گذر از کمي گرايي ديگر صرف وجود مدارک دانشگاهي حرف اول را در بازار کار نمي زند؛ بلکه سنجش ديگري ملاک؛ و شايسته سالاري به ناچار! باب خواهد شد. يکي از مهم ترين لوازم توسعه علمي در هر کشور و ارائه موضوعات ابتکاري، بهره گيري از ابزار نوين است، بيسين با همکاري مخاطبان مي تواند در حيطه علوم آب به معرفي اين مهم بپردازد.

جستجو در بيسين


بیسین - سایت تخصصی مهندسی آب

سایت مهندسی آب بیسین با معرفی مهم ترین و کاربردی ترین نرم افزارها و مدل های شبیه سازی در حیطه مهندسی آب، تلاش به تهیه خدمات یکپارچه و محلی از محاسبات هیدرولوژیکی و هیدرولیکی می کند

W3Schools


اطلاعات سايت

  • behzadsarhadi@gmail.com
  • بهزاد سرهادي
  • شناسه تلگرام: SubBasin
  • شماره واتساپ: 09190622992-098
  • شماره تماس: 09190622992-098

W3Schools